Surkål (gæret kål) !
I ordets absolut bredeste forstand.
Har jo fortalt at vi er vilde med kål hos os.
Her er det dog husbonds favorit :)
Så for dem der kan lide kål der er konserveret på
gl.dags vis kommer vores opskrift her
Surkål !
1 frisk saftigt hvidkål finsnittes.
Lægges lagvist med salt og kommen (eller enebær, smagssag)
Overdriv ikke med salt, kan altid få mere efter kramning.
Herefter krammes og mases kålen til den safter (se billede)
Derefter hældes på åbent glas eller stenkrukke.
Sørg for kålen er dækket af saft ellers tørrer kålen og mugner.
(Læg evt. en tung skoldet sten over)
Tildækkes med klæde, stilles mørkt og ikke for varmt.
I løbet af et par dage begynder det at gære.
Skal stå ca. 3 uger til det ikke gærer mere.
Opbevares i køleskab
Kan bruges som tilbehør til alt (iflg. husbond) !
JEG HAR ALDRI LAGET SURKÅL PÅ DEN MÅTEN FØR, SÅ JEG TROR JEG MÅ PRØVE OPPSKRIFTEN DIN.
SvarSletDet er altså de sjoveste tin man læser om - også får man lyst til at prøve det - tak for inspiration.
SvarSletMillelousie