tirsdag den 2. august 2011

Bålmad


Husbond lavede bålmad i aftes !
Han havde lavet en dejlig kålgryde (dejlig fordi vi kan lide kål
i alle afskygniger i dette hjem) Desuden lavede han Fyrkatbrød (fladbrød)
De er dejlig søde og perfekte hvis nu man alligevel har gang i bålet.

 Så derfor får i lige opskriften, koriander kan udelades
 ungerne vil elske dem og hermed en opfordring til bålhygge !

Fyrkatbrød  !

1/2 liter væske - vand, valle eller kærnemælk
røres med:
1 spsk honning
1/2 tsk stødt koriander
1 tsk salt
æltes sammen med:
lige dele grahamsmel og rugmel til den ikke kan tage mere.

Dejen skal være meget, meget fast og har godt af at hvile natten over.

Kugler med en størrelse fra en valnød til et lille hønseæg
rulles ud så tyndt som muligt og steges på en hed pande eller plade.
Jo højere varme jo bedre.
Når/hvis de puffer op ligesom pitabrød er de rigtig gode :)

Denne dej kan foldes om diverse fyld og bages på pladen.
det kan f.eks være friske bær og lidt honning, tyktflydende æblemos
eller stegt/kogt kød evt. holdt sammen med lidt sammenpisket æg.
Dejen rulles ud til en stor cirkel, kanten fugtes med en våd finger
og klappes sammen til en halvmåne omkring fyldet.
skal bages lidt længere ved ikke alt for høj varme.

Frit skrevet af efter "bålmad for moderne vikinger"
af Karin Collstrup



3 kommentarer:

  1. Det er altså smart med disse bålgryder. Jeg har aldrig prøvet det, men kunne godt tænke mig det. Tak for opskriften. Go' aften og *SMIL*

    SvarSlet
  2. Mad lavet over/i bål er nu altid godt - det får et ekstra touch af røg - mums!

    SvarSlet
  3. Er også på jagt efter et bålstedsophæng med gryde til Landstedet - der er mange spændende - og hvilket et det bliver må tiden vise

    SvarSlet